1652944.jpg
kuva: http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/1135231042712 (ah, en jaksa laittaa sitä suoraan klikattavaksi, pahoittelen)

Miten parantaa itsetuntoa?

Vinkkejä itsetunnon kohentamiseen

Itsetuntonsa tilaa pohtivalle on tärkeää löytää oma tapa millä vahvistaa itsetuntoaan ja omaa identiteettiään. Voimavarojen suuntaaminen siihen missä olet hyvä, siihen jonka koet vahvuudeksesi, antaa suuntaa uudelle, vahvalle minälle ja hyvälle itsetunnolle. Muutos tavassa, jolla tarkastelet itseäsi, voisi olla ensimmäinen askel kohti parempaa itsetuntoa. Sen sijaan, että keskityt niihin asioihin, joista et pidä itsessäsi, yritä ajatella hyviä puoliasi.

Salme Blomsterin vinkkejä mukaillen:

·         Keskity vahvuuksiisi - älä puutteisiisi. Yritä löytää itsestäsi ja ympäristöstäsi positiivisia puolia. Mitkä asiat ovat hyvin? Missä asioissa olet hyvä?

·         Etsi totuus itsestäsi. Mieti millainen kuva sinulla on itsestäsi? Jos olet tottunut ajattelemaan itsessäsi jotakin piirrettä, kysy itseltäsi: Onko se totta? Olenko todella sellainen? Usein kuvittelemme asioita, jotka eivät välttämättä pidäkään paikkaansa.

·         Puhu kauniisti itsellesi ja muille.

·         Muista, että jokainen ihminen on ainutlaatuinen.

·         Muistele onnistumisiasi.

·         "Pilvettömien päivien päiväkirjaa" on hyvä selailla silloin, kun eteen tulee vastoinkäymisiä. Vaikeina hetkinä on hyvä palauttaa mieleen se hyvä, mitä on ollut. Niin vaikeudet kuin hyvätkin hetket kuuluvat elämään.

·         Uskalla olla erilainen. Erilaisuus voi toisinaan tuoda mukanaan yksinoloa, mutta toisten liiallisesta myötäilystä saattaa seurata omasta itsestä vieraantumista.

·         Opettele tekemään valintoja, päättämään ja tahtomaan!
Päättämistä voi joutua harjoittelemaan mitättömänkin tuntuisissa asioissa, jos ei ole tottunut tahtomaan mitään. Jos joku kysyy otatko teetä vai kahvia, päätä kumpaa haluat.

·         Irrottaudu vääristä häpeän ja syyllisyyden tunteista. Mitä hävittävää sinulla loppujen lopuksi olisi, kun olet hyväksytty olemuksesi pohjaan saakka?

·         Etsi yhteisö tai ystävä, joka auttaa kasvamaan. On tärkeää löytää joku, joka kannustaa sinua ja antaa sinun olla oma itsesi.

·         Älä lannistu hylkäämisistä, vaan yritä uudelleen. Älä anna muiden määritellä olemassaolosi oikeutta. Kenellekään ei saa antaa sellaista valtaa, että hän pystyy hylkäämällä tuhoamaan sinut.

 

Tee mielikuvaharjoituksia ja vahvista itsetuntoasi. Ajattele, että onnistut juuri sellaisena kuin olet. Mieti kaikkia hyviä puoliasi. Kirjaa ne ylös ja palaa kirjaamaasi listaan aina heikolla hetkellä.
(Nyyti.fi)

Mitkä asiat ovat hyvin?
Minulla on perhe. Äiti, joka välittää minusta. Ihana koira, jonka kanssa voin harrastaa. Minulla ei ole somaattisia sairauksia. Meillä on koti.

Missä asioissa olet hyvä?
Valokuvaamisessa. Kirjoittamisessa. (Tai ainakin haluan tulla hyväksi siinä)

Millainen kuva minulla on itsestäni?
Ajattelen olevani ruma, lihava ja vastenmielinen. Kukaan ei voi rakastaa, pitää tai välittää minusta. Miksi kukaan voisi rakastaa minua, kun en itsekään rakasta itseäni?

Onko se totta?
Lihava ja vastenmielinen ainakin olen. Mutta eikö lihavuus ja rumuus ole aikalailla sama asia?

Haluan olla erilainen. Haluan uskaltaa olla juuri sellainen kun olen ja haluan olla. Haluan olla rohkea ja haluan oppia luottamaan itseeni. Haluan oppia rakastamaan itseäni.
Miksi sitten en vain onnistu siinä?
Mitä minun pitäisi tehdä, jotta onnistuisin kohottamaan itsetuntoani? Ajattelen automaattisesti, että ainut oikea vastaus on; laihduttaminen. Sitten kun laihdun, en ole enää niin lihava, sitten en enää ole niin ruma ja sitten en kun en ole ruma, en ole vastenmielinen. Sitten kun en ole vastenmielinen, voin olla rohkeammin oma itseni ja sitten kun voin olla rohkeammin oma itseni, minun ei tarvitse enää välittää paskaakaan muiden mielipiteistä.
Äiti ja kaikki osastollakin jankkasivat, että en voi laihtua ennen kuin olen saanut mieltäni paremmaksi. Miten voin olla iloinen, jos kerta olen näin lihava? Psykani tähän mulle totesi, että "monet lihavat ihmiset ovat iloisia" ja se.. tuntui todella, todella.. järkyttävältä. Minä en ainakaan halua kuulua niiden iloisten lihavien ihmisten joukkoon. Ennemmin olisin vaikka itsesäälissä kieriskelevä lihava kuin iloinen lihava. Nyt koen olevani angstaava lihava. Voi jee.

Hyvällä itsetunnolla varustettu ihminen:
- auttaa muita
- antaa anteeksi
- on avoin ja välitön
- uskaltaa olla erilainen
- ei vertaile itseään muihin
- ei ole ylikorostetun itsekäs
- on rehellinen ja hyväntahtoinen

Hyvän itsetunnon edellytyksiä:
- omatoimisuus sekä jatkuva itsensä kehittäminen
- henkilökohtaisen arvokkuuden ja ainutlaatuisuuden ymmärtäminen
- kokonaisuutensa hyväksyminen kaikkine puutteineen ja vahvuuksineen
- sen tiedostaminen, että täydellisyyttä ei ole olemassakaan, ja että sitä ei ole järkevää tavoitella

- hymyilee paljon ja katsoo silmiin
- puhuu kauniisti itselleen ja muille
- on huomaavainen toisia kohtaan
- ei keskity itsensä esille tuomiseen
- osaa asettua muiden ihmisten asemaan
- ei murehdi pettymyksiä ja epäonnistumisia
- osaa hemmotella ja palkita itseään sopivissa tilanteissa

- ei tunne ylemmyyttä eikä alemmuutta muita ihmisiä kohtaan
- jakaa omaa osaamistaan ja tietojaan kanssaihmisten hyödyksi
- ottaa negatiivisen kritiikin vastaan ja yrittää löytää siitä jotakin hyödyllistä
- on oman elämänsä ratkaisuissa itsenäinen ja riippumaton muiden mielipiteistä
- suuntaa voimavaransa sellaiseen toimintaa, jossa tuntee olevansa vahvimmillaan
- satunnaiset vastoinkäymiset eivät lannista häntä vaan koulivat entistä vahvemmaksi
(tietopankki.com/itsetunto.html)